Projecten: verschillende fases

Stichting Zonnebank Breda

PROJECTEN > INITIATIEFFASE

Zonnewal A58 

De A58 wordt verbreed. Hoe mooi zou het zijn wanneer er een geluidswal langs grote stukken van de weg geplaatst wordt, die tevens voorziet in de energievoorziening van vele erlangs gelegen huizen en bedrijven? Samen met bewonersgroepen, gemeente en Rijkswaterstaat willen we de mogelijkheden hiervoor verder uitwerken.

Clustering SDE+ beschikkingen

Er zijn diverse bedrijven die reeds een SDE beschikking hebben gekregen, maar zelfstandig de businesscase niet rond krijgen of er gewoonweg niet aan toe komen om het project tot uitvoering te brengen. We inventariseren de behoefte van deze bedrijven om, wellicht gezamenlijk, tot uitvoering van de projecten te komen.

ZON OP BEDRIJVENPARK                          

Breda omvat zes grote bedrijventerreinen. We onderzoeken per terrein de potentie om grootschalige zonprojecten op de daken van de bedrijfsgebouwen te realiseren. We verwachten in de eerste helft van 2017 met de realisatie van de eerste projecten te starten.

PROJECTEN > Ontwikkelingsfase

Princenstroom

Mee doen!

Bewoners die binnen de postcodes 4813 en 4814 wonen, kunnen zich aanmelden voor Princenstroom.

Princenstroom is een project van BRES en de werkgroep Duurzaam Dorp Princenhage. Het betreft een zonneproject waarbij gebruik gemaakt wordt van de postcoderoos. Daarbij wordt het dak van een van de panden van de woonboulevard Breda (Mc Donalds) die aansluit op de wijk Princenhage wijk vol gelegd met zonnepanelen. Het dak heeft een omvang van 3.500 m2 en levert stroom voor ca 90 huishoudens. Burgers uit de omliggende postcodes kunnen investeren in dat dak en via de energieleverancier de op het dak opgewekte stroom salderen.

De intekening start vanaf januari 2017 en de bouw is voorzien in maart 2017.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met BRES

PROJECTEN >Realisatiefase

ZonneWijde

De ZonneWIJde betreft een project van 7.000 panelen op een braakliggend terrein van ca 2 hectare bij Steenakker (Praxis) aan het Huifakkerpad in Breda.  Het is een project  waarbij een combinatie is gemaakt van SDE+ subsidie, crowdfunding en financiering door een bank. Het levert de particuliere investeerders een rendement op van gemiddeld 3% (en mogelijk meer). In totaal hebben 714 deelnemers vanaf € 25 ingelegd, totaal € 884.000.  De looptijd is 20 jaar. De crowdfunding is georganiseerd door ZonnepanelenDelen. De ZonneWIJde wordt momenteel (november 2016) gebouwd en over enkele weken opgeleverd. Het idee voor de ZonneWIJde is rond 2011 ontstaan binnen de coöperatief Breda DuurSaam. Ten behoeve van de ZonneWIJde is een aparte coöperatie opgericht, waarin alle deelnemers zijn verenigd.

Projecten_Realisatie-fase_ZonneWijde_Breda
Stichting Zonnebank - Zonneveste

Zonneveste

De Zonneveste is een project van 1.100 zonnepanelen op het dak (4000 m2) van de Nieuwe Veste in Breda. Ook dit project is gebaseerd op SDE+ subsidies in combinatie met crowdfunding en financiering door een bank. Hier is ook gebruik gemaakt van de diensten van ZonnepanelenDelen door crowdfunding. Mensen konden inleggen vanaf € 50 en het rendement bedraagt circa 3,5%. BRES wordt eigenaar van het systeem en de groene stroom wordt rechtstreeks geleverd aan de Nieuwe Veste. Dat betekent ook een grote stap in de verduurzaming van het pand.

De crowdfunding startte half oktober 2016 en binnen 62 uur  was het volledige bedrag van ruim € 315.000 gerealiseerd.

PROJECTEN >Gerealiseerde projecten

Zon op Jeugdland

Op 1 april 2016 heeft wethouder Paul de Beer namens de gemeente Breda het zonnedak op sportpark Jeugdland in Ulvenhout officieel geopend.

Op de tennishal van sportcomplex Jeugdland in Ulvenhout is een project gerealiseerd met 351 zonnepanelen met een vermogen van ruim 90 kWp. Het project is gebaseerd op een SDE+ subsidie in combinatie met een crowdfunding (lening) onder bewoners in Ulvenhout.

Naast een investering vanuit de gemeente is in dit project 70.000 Euro in onderhandse leningen verstrekt vanuit bewoners. Het project is een initiatief van EC Anneville.

Zon op Jeugdland
Stichting Zonnebank

VVE TOPAASSTAETE

Op het dak van appartementencomplex Topaasstaete liggen sinds voorjaar 2016 ongeveer 150 zonnepanelen. In samenwerking met BRES is door de VVE een model ontwikkeld waarbij de leden ook later kunnen instappen. Eerdere initiatieven voor zonnepanelen op appartementencomplexen liepen vaak stuk op het alles of niets-principe; een meerderheid van de VvE moet voor stemmen in de algemene ledenvergadering, en iedereen moet direct vanaf het begin meedoen. Dit lukt vaak niet. Bij Topaasstaete konden de bewoners zich aanmelden om mee te doen. Veertien huishoudens meldden zich aan voor de eerste ronde. Met ongeveer twaalf panelen per huishouden kom je op ongeveer 150 panelen. In totaal heeft het complex 60 koopwoningen en nog eens 20 huur. Door de aanpak heeft iedere bezitter van zonnepanelen zijn eigen zonne-energiefabriek en kan de opbrengst ook per huishouden gemeten worden. Voor de tweede ronde hebben zich inmiddels al verschillende leden aangemeld.

Zon op Klokkebei

Op 3 juni 2016 heeft wethouder Paul de Beer namens de Gemeente Breda samen met kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee de officiële opening verrichten van het zonnedak op basisschool de Klokkebei in Ulvenhout.

In dit project is door de bewoners van Ulvenhout in een prijsvraag (“Dijk van een Wijk”) gestemd op het initiatief van EC Anneville om zonnepanelen op het dak van de basisschool te koppelen aan een lesprogramma dat over het gehele curriculum (groep 1 t/m 8) doorloopt. EC Anneville en De Klokkebei hebben de prijsvraag gewonnen, waardoor het project met het prijzengeld van € 10.000 kon worden gefinancierd.

Afgelopen maand heeft dit project ook de Duurzame Duimen competitie gewonnen in de categorie Onderwijs. Een klein zonneproject met een grote impact.

Een dijk van een wijk
loading
×